Backup

Unul din serviciile IT de baza oferite de noi este Back-up-ul. De ce avem nevoie de Back-up? Cand avem nevoie de el? Cum putem creste siguranta IT a firmei prin efectuarea regulate a back-up-urilor. Sunt doar cateva intrebari la care veti afla raspunsul in continuare.

Necesitatea back-up-urilor poate aparea din mai multe motive. Cele mai raspandite sunt urmatoarele:

  • Infectarea sistemului IT cu un virus, trojan, sau ransomware. Se stie ca nici un antivirus din lumea asta nu este de nebatut. Mai ales cand firma dumneavoastra e vizata printre primele de un atac cybernetic. Astfel pana la aparitia update-ului antivirusului sau a sistemelor de protective puteti fi usor infectati. De regula acest lucru se poate traduce prin pierderea datelor extrem de valoroase pentru dumneavoastra. Existenta unui back-up realizat recent, cu un continut neinfectat face ca restaurarea sistemului IT sa se poata face intr-un timp cat mai scurt cu putinta iar 98-99% din date sa nu fie pierdute.
  • Eroarea umana ocupa un loc de cinste in necesitatea executarilor taskurilor de backup periodice. Din greseala un utilizator poate sterge si / sau suprascrie informatii vitale. Putem recupera acele informatii din backup cu efort minim.
  • Defecte fizice ale calculatoarelor si serverelor. Cel mai adesea defect fizic este defectarea mediului de stocare (HDD, SSD, etc.). In acest caz se poate incerca o recuperare de date care costa foarte mult si nu garanteaza nimeni reusita sau se poate opta pentru inlocuirea componentei defecte si restaurarea celui mai recent back-up.

Backup-urile se realizeaza de regula pe resurse interne sau externe care nu au nici o legatura cu exploatarea informatiei de zi cu zi. In functie de buget, frecventa si volumul de date la care trebuie efectuat back-up stabilim cu fiecare client in parte cea mai buna solutie.

Astfel putem efectua backup pe urmatoarele :

  • pe o statie (calculator sau server) dedicate pentru asa ceva.
  • Pe un HDD extern
  • Pe un sistem NAS (Network Attached Storage)
  • Pe cloud

Vom alege impreuna ceea ce vi se protriveste.

Citeste si articolul Backup pe calculator sau server dedicat sau backup pe NAS